Affordable Patio House

The design of the houses reflects the social, economic and cultural specifity of Luanda, a city which is growing fast  with dwellings fighting for space so much that in certain areas is difficult to define the plots perimeters and also the each houses. For this reason the house we are proposing reflects this aspect of the urban fabric and density of Luanda, designed more like an agglomeration of different apartments then a clear block. From above, looking the roof plan is very difficult to perceive the perimeter of the house.

The second reason of this choice is to consider a phased construction method that can easily be built in a self-construction by the same family or at least the local residents. For this reason the kitchen is like an independent block in wood structure and covered with a natural insulation and corrugated zinc sheets commonly used for roofing in the local buildings.

The house is completely affordable also because the materials used are local. Mopane wood for the poles, the roof structure, the fence and the flooring. The walls are in burnt bricks. Vegetable fibres fabric (Barkcloth made from Ficus Trees) for the curtains in the bedrooms and coloured plastic (common material in Angola) for the curtains at the kitchen’s entrance.

Sustainability is another nodal concept of the design of this house, because of the cooling mechanism of the patio, and because of the shape of the metal roof designed with the right inclination to collect rain water in to 2 tanks ( one in the storage near the toilet and one underground tank outside), a simple system with a pump that permit to save water which has primary importance but is very difficult to have in Luanda.

The home is 99 sqm including the patio, the access is from the private garden delimited by a fence in mopane wood, and is located on the side to allow the view of  the entire house. The private patio will have planting (local trees and flowers) and shade to get to the bathroom from the main rooms, which help in case of rain and lower the temperature locally and act as a thermal decompression zone. The house is designed for a big family of 7 or 9 people and symbolically reflects the importance for African people  that the socialization begins and ends inside it.

The walls are coloured reflecting the typical African culture and architecture.